Juli 2019

ZONNEKIJKDAG

De sterrenwacht doet op zondag 7 juli 2019 mee aan het landelijke evenement ‘Zonnekijkdag’. Rond het thema ‘zon’ komen dan de volgende zaken aan bod:

• Een presentatie over de zon als ster en over verschillende technieken voor het waarnemen van de zon.

• Beeld van de zon in een telescoop met een zonnefilter in normaal wit licht.

• De zon zien door een telescoop die voorzien is van een H-alfa- filter. Met een dergelijk filter worden o.a. zonnevlammen zichtbaar.

• Projectie van het zonnebeeld met een verrekijker.

• Projectie van het spectrum van de zon met een prisma. 

• Live camerabeeld van de zon uit één van de opgestelde telescopen op de beamer in de ontvangstruimte.

De sterrenwacht is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

 

Augustus 2019

PERSEïDEN- METEOREN WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op dinsdag 13 augustus 2019 is er een waarneemactie van de Perseïden- meteorenzwerm voor donateurs van onze sterrenwacht. Rond deze datum is de activiteit van deze meteorenzwerm maximaal. De sterrenwacht is deze avond open voor donateurs van 21 tot 24 uur. Het waarnemen zal op het dakterras plaatsvinden.

Het is aan te raden om warme kleding en eventueel een tuinstoel/ veldbed of iets dergelijks meenemen. Hiermee kunnen de vallende sterren comfortabel waargenomen worden.

 

September 2019

EERSTE PUBLIEKSAVOND VAN HET SEIZOEN 2019 - 2020

Vrijdag 6 september houden we de eerste publieksavond van het komende seizoen. De dagen worden korter, de nachten langer: de omstandigheden voor het waarnemen van hemelobjecten worden weer beter! Het publiek is om 20 uur welkom op de sterrenwacht.

 

STRANDWALFESTIVAL 2019

Dit jaar staat de sterrenwacht weer met een stand op het strandwalfestival in Rijswijk. Op zaterdag 14 september kun je ons op de verenigingsmarkt in het oude centrum van Rijswijk vinden. Zie ook: strandwalfestival.nl

 

Oktober 2019

HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP OP DE STERRENWACHT

Op zaterdag 5 oktober is de sterrenwacht van 20.00 - 22.00 uur geopend ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap. Bij helder weer kan er naar hemelobjecten gekeken worden. Er wordt uitleg gegeven over de sterrenwacht en sterrenkunde in het algemeen.

De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

Zie ook de site van het landelijke evenement op: https://www.weekendvandewetenschap.nl/

 

NACHT VAN DE NACHT 2019

Op zaterdag 26 oktober 2019 neemt de sterrenwacht weer deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert! De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

 

November 2019

MERCURIUSOVERGANG WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op maandag 11 november 2019 vindt er een overgang van de planeet Mercurius over de zon plaats. Bij dit fenomeen beweegt de kleine planeet gedurende een aantal uren precies tussen aarde en zon. De sterrenwacht is tijdens dit mooie verschijnsel geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

Met verschillende kleinere- en grotere astronomische instrumenten zal de transit (veilig) waargenomen worden. Uiteraard is er ruimte voor uitleg, fotografie met eigen camera en het beantwoorden van vragen.