Augustus 2019

DONATEURSVERGADERING

Vrijdag 30 augustus 2019 om 20:00 uur houden wij op de sterrenwacht weer een vergadering voor donateurs van onze sterrenwacht. Het seizoen is begonnen en wij gaan weer diverse publieksactiviteiten organiseren, waarbij wij hulp van donateurs nodig hebben. Op de agenda staan o.a. het Weekend van de Wetenschap, de Nacht van de Nacht en de publieksavonden. En misschien heb je zelf leuke ideeën voor activiteiten om te bespreken!

 

September 2019

EERSTE PUBLIEKSAVOND VAN HET SEIZOEN 2019 - 2020

Vrijdag 6 september houden we de eerste publieksavond van het komende seizoen. De dagen worden korter, de nachten langer: de omstandigheden voor het waarnemen van hemelobjecten worden weer beter! Het publiek is om 20 uur welkom op de sterrenwacht.

 

STRANDWALFESTIVAL 2019

Dit jaar staat de sterrenwacht weer met een stand op het strandwalfestival in Rijswijk. Op zaterdag 14 september kun je ons op de verenigingsmarkt in het oude centrum van Rijswijk vinden. Zie ook: strandwalfestival.nl

 

Oktober 2019

HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP OP DE STERRENWACHT

Op zaterdag 5 oktober is de sterrenwacht van 20.00 - 22.00 uur geopend ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap. Bij helder weer kan er naar hemelobjecten gekeken worden. Er wordt uitleg gegeven over de sterrenwacht en sterrenkunde in het algemeen.

De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

Zie ook de site van het landelijke evenement op: https://www.weekendvandewetenschap.nl/

 

NACHT VAN DE NACHT 2019

Op zaterdag 26 oktober 2019 neemt de sterrenwacht weer deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert! De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

 

November 2019

MERCURIUSOVERGANG WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op maandag 11 november 2019 vindt er een overgang van de planeet Mercurius over de zon plaats. Bij dit fenomeen beweegt de kleine planeet gedurende een aantal uren precies tussen aarde en zon. De sterrenwacht is tijdens dit mooie verschijnsel geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

Met verschillende kleinere- en grotere astronomische instrumenten zal de transit (veilig) waargenomen worden. Uiteraard is er ruimte voor uitleg, fotografie met eigen camera en het beantwoorden van vragen.