November 2019

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven in de bibliotheek van Rijswijk en bestaat uit twee lesavonden: maandag 4 november 2019 en maandag 11 november 2019. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. De kosten bedragen voor leden van de bibliotheek € 34,50 en voor niet-leden € 39,50.

Aanmelding voor deelname gaat via de site van de bibliotheek, zie [klik hier]. Het adres van de bibliotheek is: Generaal Eisenhowerplein 101, 2288 AG Rijswijk.

 

MERCURIUSOVERGANG WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op maandag 11 november 2019 vindt er een overgang van de planeet Mercurius over de zon plaats. Bij dit fenomeen beweegt de kleine planeet gedurende een aantal uren precies tussen aarde en zon. De sterrenwacht is tijdens dit mooie verschijnsel geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

Met verschillende kleinere- en grotere astronomische instrumenten zal de transit (veilig) waargenomen worden. Uiteraard is er ruimte voor uitleg, fotografie met eigen camera en het beantwoorden van vragen. NB: de sterrenwacht is alleen open voor dit evenement als de weersomstandigheden het waarnemen van de zon toelaten.

 

LEZING OVER NOORDERLICHT

Jos van der Maarel verzorgt op maandag 18 november 2019 een lezing over noorderlicht. Boven de poolcirkel in Noorwegen, Zweden en Fins Lapland is in de wintermaanden het bijzondere schouwspel van het Noorderlicht te zien. Al eeuwen lang wordt de mens geboeid door dit bijzondere natuurverschijnsel dat in allerlei bijzondere kleuren en vormen kort of lang aan de hemel te zien is.

Hoe ontstaat het Noorderlicht? Kloppen de foto’s met wat je in werkelijkheid ziet? Kan ik het Noorderlicht fotograferen? Wat is de beste tijd van het jaar om het Noorderlicht waar te nemen? In deze lezing zal Jos van der Maarel antwoord geven op al deze vragen. Geen zwaar natuurkundig verhaal maar een praktisch verhaal over dit wonderlijke verschijnsel. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Rijswijk. Toegangskaart kosten voor leden van de bibliotheek € 3,50 en voor niet-leden € 4,00.

De verkoop van toegangskaarten voor deze lezing gaat via de site van de bibliotheek, zie [klik hier]. Het adres van de bibliotheek is: Generaal Eisenhowerplein 101, 2288 AG Rijswijk.

 

Februari 2020

STERRENKIJKDAGEN 2020

Ook dit jaar doet onze sterrenwacht mee aan het evenement Landelijke Sterrenkijkdagen. We ontvangen het publiek ditmaal weer op het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk.

Openingstijden:

Vrijdagavond 28 februari en zaterdagavond 29 februari 2020, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.