Diameter: 143.800 km
Massa: 318 * Aarde
Gemiddelde dichtheid: 1326 kg/m^3
Zwaartekracht: 23,21 m/s^2
Kleinste afstand tot de Zon: 716 miljoen km
Grootste afstand tot de Zon: 816 miljoen km
Gemiddelde afstand tot de Zon: 778 miljoen km
Kortste afstand tot de Aarde: 628 miljoen km
Omlooptijd om de Zon: 11 jaar 315 dagen
Omwentelingssnelheid: 9 uur 55 min 30 sec
Aantal manen: 16
Venus overtreft Jupiter in helderheid maar Jupiter is echter meestal helderder dan Sirius, de helderste ster op het noordelijk halfrond. Bij gemiddelde oppositie is de helderheid -2, 2m. Met een diameter van 143.800 kilometer is Jupiter de grootste van alle planeten. De bouw en samenstelling is van totaal ander aard dan bij de aardachtige. Er is geen vast oppervlak en de samenstelling bestaat voornamelijk uit waterstof en helium. Jupiter bezit een ijzer-silicaatkern gelegen in een zone van metallisch waterstof. Daaromheen zou zich een 25.000 kilometer dikke laag van vloeibaar moleculair waterstof bevinden welke aan de buitenzijde omgeven wordt door een zichtbare 10.000 kilometer dikke waterstofrijke atmosfeer. De temperatuur in het centrum is 30.000 °C bij een druk van 100 miljoen bar.
Opvallend zijn de bandpatronen aan het oppervlak, waarin veel structuur voorkomt zoals golven en kolkingen. Ook zijn hierin ovale plekken te zien waarvan de meest beroemde de 'Grote Rode Vlek' met een afmeting waarin 3 maal de. Aarde past. Dit is een wervelstorm die in zes dagen om zijn as draait.
De Rode Vlek gezien door de Voyager 1
Het onderzoek met de ruimtesondes Voyager 1 en 2 bracht een ringenstelsel aan het licht. Het is een zeer ijl stelsel, heeft een diameter van 256.000 kilometer en bestaat in hoofdzaak uit deeltjes niet groter dan een enkele micrometer.
De ring van Jupiter
Manen
Reeds met een verrekijker zijn de vier grootste manen van Jupiter zichtbaar als heldere lichtpuntjes. Het zijn vanaf Jupiter gerekend de manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto. De diameters van deze manen variëren van 3.000 tot 5.300 kilometer. De andere manen van Jupiter (12 in getal) zijn veel kleiner en zijn wellicht ingevangen planetoïden. De meest opvallende maan is Io, met een duidelijk zeer actief vulkanisme. De korst is van zwavel en zwaveldioxide waardoor deze maan ook zijn opvallende rode kleur heeft. De baan van Io wordt door de manen Europa en Ganymedes onophoudelijk gestoord waarna hij weer door Jupiter wordt teruggetrokken. Hierdoor ontstaan getijdenbulten van wel 100 meter. De hierbij vrijkomende hitte levert het magma voor de vulkanen. De overige drie grote manen Europa, Ganymedes en Callisto bezitten alle een ijzige korst. Callisto's oppervlak bezit de meeste inslagkraters terwijl Europa's oppervlak daarentegen lijkt op een biljartbal.
Io
Europa
Ganymedes
Callisto