Klik op het menu-item 'Evenementen waarvoor gereserveerd moet worden' als u activiteiten met een reserveringplicht wilt bijwonen. Dat is bijvoorbeeld van toepassing op publieksavonden. Selecteer het gewenste evenement in het overzicht om te reserveren. Hieronder worden onze komende activiteiten getoond waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden.

 

September 2023

STRANDWALFESTIVAL 2023

Dit jaar staat de sterrenwacht weer met een stand op het strandwalfestival in Rijswijk. Op zaterdag 9 september kun je ons op de verenigingsmarkt in het oude centrum van Rijswijk vinden. Zie ook: strandwalfestival

 

BURENDAG 2023

Op zaterdag 23 september 2023 is de sterrenwacht van 12-17 uur geopend ter gelegenheid van Burendag. De toegang is gratis. Er is een rondleiding en bij gunstige weersomstandigheden kunnen we de Zon in verschillende soorten waarneeminstrumenten laten zien.

 

Oktober 2023

STERRENWACHT BIJ MUSEUMNACHT HOFWIJCK

Op zaterdag 7 oktober 2023 is de sterrenwacht met twee vrijwilligers met hun telescopen aanwezig bij de museumnacht bij Museum Hofwijck in Voorburg. Ze zullen bezoekers verschillende hemelobjecten laten zien. De museumnacht duurt van 20.00 uur tot 01.00 uur.

 

HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP OP DE STERRENWACHT

Op zaterdag 7 oktober is de sterrenwacht van 20.00 - 22.00 uur geopend ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap. Bij helder weer kan er naar hemelobjecten gekeken worden. Er wordt uitleg gegeven over de sterrenwacht en sterrenkunde in het algemeen.

De toegangsprijs bedraagt € 5,- per persoon.

Zie ook de site van het landelijke evenement op: weekend van de wetenschap

 

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 2 oktober 2023 en maandag 9 oktober 2023. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. De kosten bedragen € 27,50.

Helaas is aanmelding voor deelname niet meer mogelijk omdat het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

 

NACHT VAN DE NACHT 2023

Op zaterdag 28 oktober 2023 neemt de sterrenwacht weer deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert! De toegangsprijs bedraagt € 5,- per persoon.

 

December 2023

GEMINIDEN- METEOREN WAARNEMEN

Op donderdag 14 december 2023 is er een waarneemactie van de Geminiden- meteorenzwerm voor donateurs van onze sterrenwacht. Rond deze datum is de activiteit van deze meteorenzwerm maximaal. Let op, de waarneemlocatie is het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk. Het terrein van ABA is deze avond open voor donateurs van 20 tot 24 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Het is aan te raden om warme kleding en eventueel een tuinstoel/ veldbed of iets dergelijks meenemen. Hiermee kunnen de vallende sterren comfortabel waargenomen worden. Dit evenement gaat alleen door als de weersomstandigheden het waarnemen van meteoren toelaten.