Nieuwsarchief

Actueel nieuws

27 augustus 2023

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Helaas is aanmelding voor deelname aan deze cursus in oktober '23 niet meer mogelijk omdat het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

 

PUBLIEKSAVONDEN

Op vrijdag 6 oktober 2023 is er geen publieksavond vanwege onze activiteiten voor het evenement 'Weekend van de Wetenschap'.

 

30 juni 2023

UPDATE AGENDA, START PUBLIEKSAVONDEN EN BASISCURSUS STERRENKUNDE

De activiteiten van de sterrenwacht tot en met het einde van dit jaar staan nu op de pagina 'Agenda' vermeld.

De data van de publieksavonden van het komende seizoen 2023-2024 staan op de pagina 'Bezoeken' onder 'Jaarkalender publieksavonden' vermeld. Het is nu mogelijk om toegang tot publieksavonden te reserveren voor de maanden september en oktober. Ga daarvoor naar 'Agenda'.

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht ook weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 2 oktober 2023 en maandag 9 oktober 2023. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. De kosten bedragen € 27,50.

Aanmelding voor deelname gaat via mail, stuur daarvoor een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

26 februari 2023

LANDELIJKE STERRENKIJKDAGEN EEN SUCCES

Op 24 en 25 februari nam onze sterrenwacht traditiegetrouw deel aan het evenement 'Landelijke Sterrenkijkdagen'. Ze werden gehouden op het terrein van ABA in Rijswijk. Het succes ervan blijkt wel uit deze cijfers: 2 heldere avonden, 4 goedbezochte sterrenkundige presentaties, 8 verschillende telescoopopstellingen en ca. 330 bezoekers! 

Bezoekers krijgen uitleg over objecten aan de heldere hemel en bewonderen de beelden ervan door verschillende telescopen. Foto: WestMedia - Rijswijk in het nieuws.

 

28 december 2022

ODE AAN DE NACHT VANAF ONZE STERRENWACHT OP TV WEST

Op 12 december was de sterrenwacht op TV West te zien in het programma 'Spreektijd'. Onze voorzitter Bart Stolte bracht een 'Ode aan de nacht'. Terugkijken? Klik dan hier: Spreektijd - Sterrenwacht Rijswijk.

 

1 november 2022

VRIJE TOEGANG PUBLIEKSAVONDEN VOOR HOUDERS VAN EEN OOIEVAARSPAS

Sinds kort hebben houders van een Ooievaarspas vrije toegang tot publieksavonden. We zijn daarvoor nu uitgerust met een Ooievaarspas- scanner en verlenen voor houders van zo'n pas dus 100% korting op de entreeprijs.

 

7 september 2022

JAARPROGRAMMA EN HAAINEVEL

Op de pagina 'Agenda' staan de nu bekende evenementen van de sterrenwacht voor het zojuist gestarte seizoen 2022-2023 vermeld. 

In Grandpré (F) maakte onze donateur Christian Guillonard de volgende opname van de Haainevel:

Deze nevel met aanduiding LDN 1235 is een donkere wolk van gas en stof in het sterrenbeeld Cepheus.

 

17 juli 2022

PERSEIDENWAARNEEMACTIE, INFO UPDATE EN TERUGBLIK ZONNEKIJKDAG

Op vrijdag 12 augustus a.s. is er een waarneemactie van de Perseïden- meteorenzwerm voor donateurs van de sterrenwacht. Dit vindt plaats op het terrein van ABA in Rijswijk. Kijk onder 'Agenda' voor de details. 

De data van de publieksavonden van het komende seizoen staan nu onder 'Bezoeken' vermeld. De eerste publieksavond van het seizoen is op vrijdag 2 september 2022. 

De afgelopen Zonnekijkdag is een succes geworden. Het weer werkte aanvankelijk niet mee, maar later werd het helder. Zie deze opnamen voor een impressie van die dag:

 

Panorama van het dakterras met instrumenten om de zon waar te nemen (boven). Het beeld van de zon in een H-alpha- telescoop (linksonder) en het beeld van het zonnespectrum in een opgestelde zelfgebouwde spectroscoop (rechtsonder).

 

1 juni 2022

LANDELIJKE ZONNEKIJKDAG

De sterrenwacht doet op zondag 3 juli 2022 mee aan het landelijke evenement ‘Zonnekijkdag’. Kijk op de pagina 'Agenda' voor meer informatie.

 

1 mei 2022

SIMEIS 147 EN INSTAGRAM ACCOUNT

Onze donateur Maurice Toet maakte eind februari vanuit Zoetermeer de volgende opname van Simeis 147, het restant van een supernova (sterexplosie):

Deze indrukwekkende structuur is een groot overblijfsel van een supernova en staat tussen de sterrenbeelden Voerman en Tweelingen aan de hemel. Het is een mozaïek van 6 panelen (2 bij 3) om de nevel helemaal in beeld te kunnen krijgen. Per paneel is ruim 5 uur (!) belicht.

Sinds kort heeft onze sterrenwacht ook een account op Instagram. Ga daarvoor naar [klik hier]. Neem ook eens een kijkje op onze al langer bestaande Facebookpagina: [klik hier].

 

27 februari 2022

VERDERE VERSOEPELINGEN VAN REGELS VOOR OPENSTELLING EN LANDELIJKE STERRENKIJKDAGEN

Voor toegang tot de sterrenwacht zijn sinds 25 februari de coronacheck, de mondkapjesplicht en de 1,5-meterregel vervallen. Reserveren voor toegang blijft nog even nodig vanwege de verwachte toeloop en de beperkte capaciteit qua ruimte op de sterrenwacht. 

Op 11 en 12 maart a.s. doen we weer als vanouds mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen. Dit vindt plaats bij ABA in Rijswijk. Zie de pagina 'Agenda'. Reserveren voor toegang is niet nodig!

 

26 januari 2022

STERRENWACHT WEER OPEN

Vanaf 4 februari a.s. zijn er weer publieksactiviteiten op de sterrenwacht. Hier zijn we als sterrenwachtorganisatie natuurlijk erg blij mee! Vanwege de nog geldende coronamaatregelen dient er wel voor activiteiten gereserveerd te worden. Ga hiervoor naar de pagina 'Agenda'. Het eerste reserveerbare item op de agenda is een publieksavond op vrijdag 4 februari 2022. Er zijn de volgende voorwaarden verbonden aan een bezoek:

  • Toegang alleen bij geen corona-gerelateerde gezondheidsklachten.
  • CoronaCheck voor bezoekers van 13 jaar en ouder. 3G-beleid: toegang bij gevaccineerd, negatief getest of bezit herstelbewijs.
  • Mondkapje op bij verplaatsingen in de binnenruimten van de sterrenwacht.
  • Maximaal 2 bezoekers per keer in koepelruimte met mondkapje op. Uiteraard komt iedereen aan de beurt om de koepelruimte te bezoeken.

Per direct worden ook de donateursavonden hervat. Donateurs van onze sterrenwacht worden hierover via een mailing ingelicht.

 

27 december 2021

HOOP DOET LEVEN - IN 2022 WORDT HET BETER

Op dit moment is de sterrenwacht nog gesloten als gevolg van de corona- lockdown. We hebben echter goede hoop dat de coronasituatie verbetert waardoor de sterrenwacht op enig moment in de komende periode weer voor publiek geopend kan worden. Er is genoeg om naar uit te kijken. We willen in 2022 ons 50-jarig jubileum als sterrenwacht nu eens echt gaan vieren. Wat zal de pas gelanceerde James Webb- telescoop aan nieuwe waarnemingen en inzichten gaan opleveren? De prachtige nachthemel in de winter blijft gewoon beschikbaar om te bewonderen. Tot gauw!

Dubbele regenboog in Rijswijk in november 2021 - gefotografeerd door sterrenwachtmedewerker Wim Groen

 

28 november 2021

STERRENWACHT VOORLOPIG GESLOTEN VOOR PUBLIEK EN DONATEURS

Er is besloten om tot nader order geen publieksavonden, donateursavonden en andere evenementen op de sterrenwacht te houden. Dit in het kader van de nieuwe landelijke richtlijnen om een snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De sluiting duurt in ieder geval tot en met 19 december a.s. We hopen u ondanks alle malaise natuurlijk weer spoedig op de sterrenwacht te kunnen ontvangen!

 

31 oktober 2021

STERRENWACHT BIJ MUSEUMNACHT HOFWIJCK

Op zaterdag 9 oktober 2021 waren onze vrijwilligers Randy van der Zwan en John Baars aanwezig bij museum Hofwijck in Voorburg om de museumnacht op te luisteren die daar plaatsvond. Ze lieten het toegestroomde publiek (ca. 350 bezoekers) de planeten Jupiter en Saturnus door hun meegebrachte telescopen zien. Het pakte allemaal heel goed uit, de beide planeten waren prima zichtbaar en het was uiteraard heel bijzonder om op deze 'heilige wetenschappelijke grond' waar Christiaan Huygens zijn waarnemingen aan Saturnus deed dezelfde planeet in alle pracht te kunnen tonen. 

John Baars en Randy van der Zwan bij hun telescopen met bezoekers van de museumnacht bij Hofwijck in Voorburg

 

26 september 2021

VERSOEPELINGEN CORONAREGELS EN PUBLIEKSACTIVITEITEN

Sinds 25 september zijn er nieuwe landelijke coronaregels van kracht. Dit heeft tot gevolg dat er qua publieksactiviteiten op de sterrenwacht weer meer mogelijk is. Het maximale aantal bezoekers per activiteit is van 6 naar 12 vergroot. Per reservering kan er nu voor 4 personen toegang gereserveerd worden. Wel is toegang alleen mogelijk voor personen die voor corona gevaccineerd of negatief getest zijn. Er vindt daarvoor een controle via een scan van de QR-code in de CoronaCheck-app of geprinte QR-code bij de ingang van de sterrenwacht plaats.

 

22 augustus 2021

STERRENWACHT WEER OPEN VOOR PUBLIEK IN SEPTEMBER

Vanaf 1 september a.s. zijn er weer publieksactiviteiten op de sterrenwacht. Hier zijn we als sterrenwachtorganisatie natuurlijk erg blij mee! Vanwege de nog geldende coronamaatregelen dient er wel voor activiteiten gereserveerd te worden. Ga hiervoor naar de pagina 'Agenda'. Het eerste reserveerbare item op de agenda is een publieksavond op vrijdag 3 september 2021.

 

27 juni 2021

HERVATTING DONATEURSAVONDEN ALS GEVOLG VAN VERSOEPELING CORONARICHTLIJNEN

Sinds vrijdag 11 juni 2021 is de sterrenwacht op vrijdagavonden weer open voor donateurs van de sterrenwacht. Dit is mogelijk door een versoepeling van de landelijke coronarichtlijnen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan een bezoek. Er mogen bijvoorbeeld maximaal 12 personen aanwezig zijn, er moet een tussenafstand van 1,5 m in acht worden genomen, thuisblijven bij griep- of verkoudheidsklachten etc. Donateurs zijn van de voorwaarden en de bijbehorende aanmeldprocedure op de hoogte gesteld.

 

TERUGBLIK GEDEELTELIJKE ZONSVERDUISTERING OP 10 JUNI 2021

Op 10 juni vond er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Het prachtige weer en de hoge zonnestand aan de hemel maakten het voor veel van onze donateurs mogelijk om het verschijnsel waar te nemen. De volgende opname ervan is door onze donateur mevrouw B. door een telelens gemaakt:

 

27 april 2021

IN AFWACHTING VAN HEROPENING

De landelijke coronamaatregelen worden langzaam afgeschaald. In een gunstig scenario zou de sterrenwacht eerst beperkt open kunnen voor donateurs en in een langere periode daarna voor het algemene publiek. Achter de schermen werken we aan de voorbereiding van buitenactiviteiten zodat we de 1,5 m- regel in acht kunnen blijven houden. Voorlopig is de sterrenwacht nog dicht, maar er gloort hoop aan de horizon!

 

14 maart 2021

BASISCURSUS STERRENKUNDE UITGESTELD

Als gevolg van de actuele coronasituatie zijn we gedwongen de voor april aangekondigde basiscursus sterrenkunde tot nader order uit te stellen. Een nieuwe datum zal later dit jaar bekend gemaakt worden op deze site en de site van de bibliotheek van Rijswijk.

 

28 februari 2021

SOUL NEBULA EN BASISCURSUS STERRENKUNDE

Vanuit zijn sterrenwacht in Zoetermeer maakte onze donateur Maurice Toet in januari de volgende opname van de 'Soul Nebula':

De Zielnevel (bijnaam: Baby-/ Foetus- nevel) is een emissienevel, een nevel waarin gas en stof door sterren in de buurt wordt verhit en vervolgens ioniseert. De nevel staat op een afstand van ongeveer 7500 lichtjaar. De opname is in totaal 3 uur belicht met steeds 1 uur met een ander type filter. De kleurweergave is volgens het zogenaamde 'Hubble palet'.

Op 8 en 15 april 2021 organiseert de sterrenwacht een basiscursus sterrenkunde in de bibliotheek van Rijswijk. Aanmelding en betaling van het cursusgeld vinden plaats via de site van de Bibliotheek aan de Vliet, zie: [klik hier].

 

28 december 2020

MAKE-OVER INTERIEUR STERRENWACHT, TERUGBLIK SAMENSTAND JUPITER-SATURNUS EN CORONASITUATIE

De huidige sluiting van de sterrenwacht is aangegrepen om het interieur van de sterrenwacht een opknapbeurt te geven. Een aantal donateurs heeft de handen flink laten wapperen. We hebben nu onder andere een mooiere en uitgelichte fotowand. Deuren en kozijnen zijn blauw geverfd, de wanden zijn zoveel mogelijk wit gemaakt. De verlichtingsarmaturen in de ontvangstruimte zijn gereinigd, geverfd en voorzien van LED- buizen. Het zwarte schoolbord is vervangen door een whiteboard. Zie de volgende foto voor een indruk van de uitgevoerde make-over.

Blik op de vernieuwde fotowand en de opgefriste ontvangstruimte.

In december 2020 was er een nauwe samenstand van de planeten Jupiter en Saturnus, een zeldzaam verschijnsel. Meerdere donateurs van de sterrenwacht hebben dit mooie verschijnsel van dag tot dag gevolgd. De weersomstandigheden in deze tijd van het jaar maakten dat niet altijd makkelijk. Op de dag van de nauwste samenstand, 21 december 2020, liet het weer waarnemen van de samenstand helaas niet toe. Al met al hebben we deze periode echter nog veel van het verschijnsel kunnen zien. Zie de volgende opname van een van onze astrofotografen van dit fenomeen.

Opname van Jupiter en Saturnus door donateur Jan Koet op 20 december 2020, de dag voor de nauwste samenstand.

 

Gespannen kijken we uit naar het moment waarop de sterrenwacht weer in enige mate opengesteld kan worden. De huidige situatie rond de verspreiding van het coronavirus geeft ons nog niet veel hoop en uitzicht daarop. Rond 20 januari 2021 is er een volgende corona- update vanuit de overheid. We kijken dan weer wat er mogelijk is. In een gunstig scenario kunnen we daarna eerst beperkt open voor donateurs en vervolgens voor het algemene publiek.

 

6 november 2020

STERRENWACHT NU OOK WEER GESLOTEN VOOR DONATEURS

Er is besloten om tot nader order ook geen donateursopenstellingen en andere activiteiten voor donateurs op de sterrenwacht te houden. Dit in het kader van de nieuwe landelijke maatregelen om een snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We bekijken de coronasituatie over een aantal weken weer; mogelijk is toegang voor donateurs dan weer in een beperkte vorm mogelijk.

 

25 oktober 2020

DUISTERNISMEETSTATION OP DE STERRENWACHT IN GEBRUIK GENOMEN

Sinds een maand is er op de sterrenwacht een automatisch meetstation voor het meten van de kwaliteit van de heldere nachthemel in de lucht. Voor die kwaliteit geldt: hoe donkerder, hoe beter. We maken nu deel uit van een landelijk meetnetwerk voor het monitoren van lichtvervuiling. Kijk voor dat initiatief op de site washetdonker.nl. Daarop zijn ook live meetresultaten van het meetstation op onze sterrenwacht te zien. Het mag geen verbazing wekken dat we in Rijswijk zo'n beetje het 'slechtste jongetje van de klas' zijn qua lichtvervuiling en kwaliteit van de nachthemel. Er wordt gebruik gemaakt van een SQM- sensor (Sky Quality Meter) op een paal en een Raspberry Pi- minicomputer voor de lokale sensordataverwerking en dataverzending naar het centrale monitoringsysteem op de Rijksuniversiteit Groningen. De componenten zijn door een aantal donateurs van de sterrenwacht geïnstalleerd en bekabeld. Zie de foto's hieronder om een indruk te krijgen van het systeem.

De sensor linksonder in beeld, hoog op een paal gemonteerd om vrij zicht op de nachthemel te hebben.

Het meetelement van de sensor onder een afdekglaasje.

Deze Raspberry Pi leest de ruwe SQM- sensordata, vormt deze om en stuurt de meetgegevens via een internet router naar het centrale monitoringsysteem op de Rijksuniversiteit Groningen.

 

30 augustus 2020

PUBLIEKSAVONDEN NOG NIET HERVAT VANWEGE CORONA, TERUGBLIK KOMEET C/2020 F3 NEOWISE

Na een grondige afweging van de huidige situatie rond het coronavirus en een inventarisatie van de mogelijkheden die de sterrenwacht als gebouw biedt hebben we besloten om de publieksavonden nog niet te hervatten. We hebben simpelweg te weinig ruimte om een acceptabel minimum aantal personen te ontvangen. Zodra de coronarichtlijnen het toelaten, zullen we de sterrenwacht weer openen voor het algemene publiek.

In de de afgelopen periode hebben we sinds jaren weer kunnen genieten van een heldere komeet. Komeet C/2020 F3 NEOWISE is door verschillende donateurs van de sterrenwacht gefotografeerd. Zie de volgende twee opnamen:

Gert Cazemier fotografeerde de komeet vanuit Kollum in Friesland. Zowel de stofstaart (geelwit) als de gasstaart (blauw) zijn te zien.

Maurice Toet koos een andere insteek voor de opname. Zijn dochter lijkt hier de komeet te vangen.

 

28 juni 2020

INFO UPDATE, PERSEIDENMETEOREN EN CORONA

De data van publieksavonden en mogelijke data voor groepsbezoeken voor het komende seizoen staan op de pagina 'Bezoeken'. Op 12 augustus a.s. organiseert de sterrenwacht een Perseïden- waarneemavond op het terrein van ABA in Rijswijk, zie de pagina 'Agenda'. Op dit moment zijn we ons aan het beraden hoe we de publieksopenstellingen op de sterrenwacht kunnen hervatten. We willen hierbij uiteraard altijd in lijn blijven met de landelijke coronamaatregelen. Meer informatie hierover volgt nog.

 

10 juni 2020

HERVATTING DONATEURSAVONDEN ALS GEVOLG VAN VERSOEPELING CORONARICHTLIJNEN

Vanaf vrijdag 12 juni 2020 is de sterrenwacht op vrijdagavonden weer open voor donateurs van de sterrenwacht. Dit is mogelijk door een versoepeling van de landelijke coronarichtlijnen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan een bezoek. Er mogen bijvoorbeeld maximaal 12 personen aanwezig zijn, er moet een tussenafstand van 1,5 m in acht worden genomen, thuisblijven bij griep- of verkoudheidsklachten etc. 

 

26 april 2020

INSTRUMENTARIUM STERRENWACHT UITGEBREID MET PROTUBERANSENKIJKER

In deze moeilijke en vreemde coronatijden hebben we achter de schermen doorgewerkt aan een uitbreiding en verfraaiing van de verzameling astronomische instrumenten op de sterrenwacht. Sinds een aantal weken beschikken we over een protuberansenkijker. Zie deze twee foto's om een indruk van het nieuwe instrument en het beeld in dit type zonnekijker te krijgen:

 

De protuberansenkijker op één van de telescoopzuilen op het dakterras

Foto van zonnevlammen genomen door de protuberansenkijker

Met deze telescoop kunnen verschijnselen rondom de zonneschijf bekeken worden. Het meest in het oog springend hierbij zijn zonnevlammen, ofwel protuberansen. Het instrument is opgebouwd uit een hoofdlens met een diameter van 70 mm en een brandpuntsafstand van 1014 mm, een kegeltje van metaal om de zonneschijf in het brandpunt van de hoofdlens af te dekken, hulplenzen voor het zonnebeeld daarachter, een infraroodfilter en een voor het beeld cruciaal H-alpha-filter. De foto van zonnevlammen hierboven is genomen door de vorige eigenaar van de kijker. We gaan dit instrument natuurlijk inzetten bij publieksactiviteiten zoals de Zonnekijkdag.

 

16 maart 2020

STERRENWACHT VOORLOPIG GESLOTEN VOOR HET PUBLIEK

Er is besloten om tot nader order geen publieksavonden en andere evenementen op de sterrenwacht te houden. Dit in het kader van de landelijke richtlijnen om een snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We hopen u ondanks alle malaise natuurlijk weer spoedig op de sterrenwacht te kunnen ontvangen!

 

1 maart 2020

STERRENKIJKDAGEN TOCH NIET IN HET WATER GEVALLEN

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari deed de sterrenwacht mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen. Het evenement werd gehouden op het terrein van ABA in Rijswijk. Op de eerste avond was het uitgesproken slecht weer. Zaterdag ging het een stuk beter; Venus en de Maan stonden te stralen aan de hemel. We mochten over beide dagen in totaal ongeveer 70 bezoekers ontvangen.

 

29 december 2019

ASTROFOTOGRAFIE- PRIJS VOOR STERRENWACHTER MAURICE TOET

Maurice Toet, een donateur van onze sterrenwacht, heeft een astrofotografiewedstrijd van de organisaties NOVA en KNVWS gewonnen. Hij deed dit met een opname van de Coconnevel (IC 5146) in het sterrenbeeld Zwaan. 

De foto is het resultaat van meer dan tweehonderd opnames met een totale belichtingstijd van ruim 21 uur. Maurice maakte gebruik van een Takahashi ε-180ED-telescoop, een waterstoffilter en een Nikon D810a-camera die speciaal aangepast is voor astrofotografie. Het maken van de individuele opnames vond plaats in augustus 2019 in Frankrijk en nam vier dagen in beslag. Zie het verdere persbericht over de prijs op: [klik hier].

 

TWEEDE TELESCOOPZUIL OP HET DAKTERRAS VAN DE STERRENWACHT

Sinds een paar maanden beschikken we over een tweede telescoopzuil op het dakterras van onze sterrenwacht. Zie deze actiefoto die tijdens de Zonnekijkdag in juli van de opstelling genomen is:

De zuil en bijbehorende voorzieningen zijn door een groep technisch vaardige donateurs van de sterrenwacht opgebouwd. Door de gekozen hoogte komt onze vrij lange lenzentelescoop 'AP Starfire 130 mm' beter tot zijn recht. Maar ook door donateurs meegebrachte telescopen kunnen prima op de montering geplaatst worden. Net als de eerder geplaatste zuil is de nieuwe voorzien van een modern go-to- systeem zodat het richten op hemelobjecten makkelijk gaat.

 

22 september 2019

BASISCURSUS STERRENKUNDE EN LEZING OVER NOORDERLICHT

In november worden er door de sterrenwacht twee interessante nieuwe evenementen verzorgd: een basiscursus sterrenkunde op 4 en 11 november en een lezing over noorderlicht door Jos van der Maarel op 18 november. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Agenda'.

 

25 augustus 2019

EERSTE PUBLIEKSAVOND VAN HET SEIZOEN 2019 - 2020

Vrijdag 6 september houden we de eerste publieksavond van het komende seizoen. De dagen worden korter, de nachten langer: de omstandigheden voor het waarnemen van hemelobjecten worden weer beter! Het publiek is om 20 uur welkom op de sterrenwacht.

 

30 juni 2019

ZONNEKIJKDAG EN LICHTENDE NACHTWOLKEN

Op dit moment zijn we bezig met voorbereidingen voor de Zonnekijkdag die op 7 juli a.s. op de sterrenwacht plaatsvindt. Zie ook de aankondiging ervan onder 'Agenda'. We hebben al een goed gevuld en mooi programma staan! Kom dan dus kijken op de sterrenwacht.

In juni zijn er regelmatig lichtende nachtwolken te zien geweest. Dit keer waren ze zeer helder en op meerdere avonden zichtbaar aan de 'midzomernachthemel'. Zie bijvoorbeeld de volgende opname die Maurice Toet, een donateur van onze sterrenwacht, in die periode van het verschijnsel genomen heeft:

 

28 april 2019

AGENDA- UPDATE EN MELKWEGOPNAME

Er zijn verschillende interessante evenementen toegevoegd aan ons jaarprogramma voor 2019. Zie daarvoor de pagina 'Agenda' op deze site.

In het laatste weekend van maart is er weer een groep donateurs van de sterrenwacht op waarneemexpeditie naar Grandpré (F) geweest. In dit gebied met een donkere, niet- lichtvervuilde nachthemel maakte groepslid Rob Ebeling de volgende groothoekfoto van de Melkweg:

 

24 februari 2019

STER SIRIUS B GEZIEN IN STARFIRE- TELESCOOP

In het sterrenbeeld Grote Hond staat de helderste ster die vanuit Nederland aan de hemel gezien kan worden, de ster Sirius. In de winter is deze ster een opvallende verschijning aan de zuidelijke hemel. De ster heeft een blauwachtige kleur en twinkelt sterk door de geringe hoogte boven de horizon. De ster staat niet alleen, maar heeft een veel minder heldere begeleider die er omheen draait: de ster Sirius B. Het licht van de heldere Sirius A overstraalt de kleine ster Sirius B volkomen. Er is daarom een behoorlijk grote telescoop nodig om de beide sterren gescheiden te zien. Op vrijdag 15 februari, tijdens een publieksavond, is het een aantal donateurs op de sterrenwacht gelukt om de sterren apart te zien! Ze gebruikten daarvoor de Astro-Physics Starfire- lenzentelescoop van de sterrenwacht. Deze topkijker heeft een objectieflens met een diameter van 130 mm. De telescoop was op de telescoopzuil van het dakterras opgesteld.

 

TERUGBLIK MAANSVERDUISTERING

Op maandag 21 januari was er een totale maansverduistering te zien. In de media werd dit omschreven als 'superbloedmaan'. Ach ja, die journalisten met hun taalverrijkingen... De omstandigheden om de verduistering waar te nemen waren perfect. Onder een stralend heldere hemel en bij vrieskou maakte Jan Koet, een donateur van onze sterrenwacht, de volgende opname van het verschijnsel:

 

29 december 2018

WAARNEEMAVOND '100 HOURS OF ASTRONOMY'

Op vrijdag 11 januari 2019 organiseert de sterrenwacht een open sterrenkijkavond op het buitenterrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. De sterrenkijkavond maakt deel uit van het wereldwijde evenement '100 Hours of Astronomy' ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de International Astronomical Union (IAU). 

Op het terrein staan diverse telescopen van onze eigen amateurastronomen opgesteld waarmee u bij helder weer diverse hemelobjecten kunt waarnemen. Aan deze medewerkers die de telescopen bedienen kunt u alles over astronomie vragen.We hopen natuurlijk veel objecten aan de hemel te kunnen laten zien, misschien zelfs een komeet. In het gebouw van ABA worden geen activiteiten gehouden! Bij ongunstige weersomstandigheden gaat de waarneemavond niet door. De sterrenwacht is op deze avond gesloten.

De sterrenkijkavond begint om 20.00 uur. Het adres van de waarneemlocatie is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk. 

 

28 oktober 2018

TEKENEN IN PLAATS VAN FOTOGRAFEREN

John Baars, een donateur van onze sterrenwacht, heeft een eigen benadering gekozen om het beeld van hemelobjecten in zijn telescoop vast te leggen. Hij maakt tekeningen van de objecten. De bekende bolhoop M15 werd door hem geschetst met gebruik van tekenpapier, fineliners, HB- potlood en een doezelaar ('vervager/ menger'). Met zwarte stiften op wit papier ontstaat er een soort negatieve foto, zie zijn schets van de bolhoop:

Na scannen en inverteren van deze schets in computerprogramma's ontstond weer het beeld zoals dat in de telescoop te zien was:

Niet van echt te onderscheiden toch? Het bewijst dat een vaardige tekenaar en waarnemer levensechte en sfeervolle beelden van hemelobjecten kan maken.

 

26 augustus 2018

START SEIZOEN EN TERUGBLIK MAANSVERDUISTERING

Vrijdag 7 september is de eerste publieksavond van het seizoen 2018 - 2019. U bent dan om 20.00 uur weer welkom op de sterrenwacht! 

Op 27 juli 2018 vond er een totale maansverduistering plaats. Op de sterrenwacht mochten we ca. 75 bezoekers ontvangen. Helaas liet de verduisterde maan zich maar een paar momenten tussen de bewolking door zien. Maurice Toet, een donateur van de sterrenwacht, is op zoek gegaan naar een locatie in Nederland waar geen bewolking verwacht werd. De volgende foto laat zien dat hij daarin slaagde:

Bij Geldermalsen maakte Maurice deze time-lapse opname van de verduisterde maan. Opvallend is ook de planeet Mars die als een heldere 'ster' onder de maan staat. Op dat moment stond Mars zeer dicht bij de aarde, de planeet stond namelijk in oppositie.

 

24 juni 2018

INFO UPDATE

De data van publieksavonden en mogelijke data voor groepsbezoeken voor het seizoen 2018 - 2019 staan nu vermeld onder 'Bezoeken'. De pagina 'Donateurs' is bijgewerkt, dit onder andere naar aanleiding van de AVG- wetgeving die van kracht is geworden. Op de pagina 'Agenda' is een aantal nieuwe evenementen vermeld.

 

6 mei 2018

BASISCURSUS STERRENKUNDE DOOR DE STERRENWACHT RIJSWIJK IN DE BIBLIOTHEEK

De eerstvolgende basiscursus op een prachtige nieuwe locatie komt nu snel dichterbij, de eerste van twee cursusavonden is op maandag 14 mei 2018. Op de site van de bibliotheek van Rijswijk kunt u zich aanmelden voor cursusdeelname: [klik hier].

 

12 maart 2018

CURSUS EN MAANSVERDUISTERING

De inschrijving voor de eerstvolgende basiscursus in mei 2018 is geopend, zie de pagina 'Agenda'. Let op, de cursuslocatie is dit keer niet de sterrenwacht maar de centrale bibliotheek van Rijswijk.

Op vrijdag 27 juli vindt er een totale maansverduistering plaats. Kom dan vanaf 21 uur naar de sterrenwacht om dit prachtige verschijnsel met het blote oog en door diverse telescopen te bekijken! Zie ook de pagina 'Agenda'.

 

3 januari 2018

UPDATE AGENDA

Zie het actuele activiteitenprogramma op de pagina 'Agenda'. Een nieuw regulier programmaonderdeel is het 'Donateursoverleg sterrenwachtactiviteiten'.

 

26 november 2017

INFO UPDATE

De pagina's 'Bezoeken', 'Contact' en 'Cursussen' zijn bijgewerkt. Vanaf nu zijn er binnen de sterrenwacht afzonderlijke coördinatoren voor cursussen en groepsbezoeken.

 

29 oktober 2017

WAARNEEMEXPEDITIE NAAR SNOW VIEW LODGE (B) GESLAAGD

Na het verregende bezoek van vorig jaar heeft een groep donateurs van onze sterrenwacht in het weekend van 22 t/m 25 september nu wel geluk gehad met de weersomstandigheden in Snow View Lodge. Dit vakantieverblijf bevindt zich in de plaats Medendorf in de Belgische Ardennen. Alle nachten was het prachtig helder; er kon naar hartenlust gefotografeerd en visueel waargenomen worden. De twee foto's hieronder geven een indruk van de waarneemexpeditie.

Een foto van de Sluiernevel gemaakt in Snow View Lodge door Christian Guillonard.  Deze nevel is het restant van een supernova- explosie van een ster en staat op ongeveer 2000 lichtjaar van de Aarde.

Het 'telescopenpark' van de expeditieleden staat klaar voor een volgende heldere nacht.

 

27 augustus 2017

START SEIZOEN 2017 - 2018

Vrijdag 1 september is de eerste publieksavond van het seizoen 2017 - 2018. U bent dan om 20.00 uur weer welkom op de sterrenwacht! Op zaterdag 9 september staat de sterrenwacht met een stand op de verenigingsmarkt van het Strandwalfestival 2017 in Rijswijk. We laten daar het publiek met verschillende telescopen naar de zon kijken. Ook geven we demonstraties met ons 'Wilsonvat', een instrument om kosmische deeltjes zichtbaar te maken. In de afgelopen periode is hard gewerkt aan een verbetering van de telescoopopstelling in de koepel van de sterrenwacht, zie ook de onderstaande foto. We beschikken nu over een moderne computergestuurde montering van het type EQ8. De telescoop kan straks zelfs met een smartphone bestuurd worden. Het project is nog niet volledig afgerond, maar we hebben al wel een operationele telescoop in de koepel.

25 juni 2017

INFO UPDATE

De informatie onder 'Bezoeken' is uitgebreid met het thema 'Toegankelijkheid'. Op deze pagina staan onder 'Jaarkalender publieksavonden' en 'Jaarkalender groepsbezoeken' nu ook de kalenderdata voor het komende seizoen (2017 - 2018) vermeld.

 

30 april 2017

STERRENWACHT RIJSWIJK IN GRANDPRÉ (F): FORMIDABLE!

In het eerste weekend van april is een groep waarnemers en astrofotografen van onze sterrenwacht op waarneemexpeditie geweest in Grandpré in de Franse Ardennen. Dit is een locatie met een nog volkomen donkere nachthemel, vandaar. Het weer zat dit keer mee. Het was op meerdere avonden prachtig helder! De foto van expeditielid Marco Verstraaten hieronder geeft een indruk van de sterrenpracht die er te zien was. Door de lange belichtingstijd van circa anderhalf uur hebben de sterren rond de Poolster sporen op de opname getrokken. Het waarneemveld onder de hemel toont de activiteiten van de waarnemers en fotografen op het veld bij de vakantieboerderij waar de groep verbleef.

 

26 februari 2017

STERRENKIJKDAGEN 2017

Ook dit jaar doet onze sterrenwacht mee aan het evenement Landelijke Sterrenkijkdagen. We ontvangen het publiek ditmaal op een andere locatie: het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk.

Openingstijden:

Vrijdagavond 3 maart en zaterdagavond 4 maart 2017, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

ZELF ASTROFOTO'S MAKEN OP STERRENWACHT MET SMARTPHONE ADAPTER

Sinds kort beschikken we op de sterrenwacht over een smartphone adapter voor gebruik op onze telescopen. Met dit hulpstuk kunnen bezoekers zelf foto's van hemelobjecten door een telescoop maken. Is het niet leuk om tijdens een bezoek een foto van de Maan of de planeet Saturnus te maken en deze dan op social media te delen? Ja toch!

De smartphone adapter met een daarin geplaatste telefoon op een telescoop van de sterrenwacht

 

25 december 2016

INFO UPDATE EN NIEUWJAARSWENS

De informatie onder 'Contact' is bijgewerkt. Onder 'Agenda' staan alle nu bekende evenementen in 2017 van de sterrenwacht vermeld.

De Sterrenwacht Rijswijk wenst u voor 2017 'Clear Skies' met vele hemelse waarneemmomenten. Misschien gaat het nu toch gebeuren, een nieuwe superheldere komeet boven Rijswijk? Zakt een fel noorderlicht dit jaar af naar onze streken? Wordt er een planeet met een tropisch oerwoud ontdekt? Een ding is zeker, op onze sterrenwacht zit je dan op de eerste rang.

 

31 oktober 2016

ALLEEN WATERNEVELS BOVEN SNOW VIEW LODGE (B)

In het weekend van vrijdag 30-09 t/m zondag 02-10-'16 verbleef een groep waarnemers van onze sterrenwacht in de 'Snow View Lodge' in de Belgische plaats Medendorf (Ardennen). We hadden gehoopt op waarnemen onder een heldere sterrenhemel, maar het weer liet dit niet toe. Op zaterdag klaarde het even op. Korte tijd zagen we de mooie nachthemel die in dit gebied bijna niet door lichtvervuiling verstoord wordt. Sommige waarnemers hadden al wat objecten gezien, anderen waren nog bezig met het instellen van telescopen en hulpapparatuur toen de bewolking weer binnendreef. Plastic zeil en vuilniszakken waren later zelfs nodig om alle opgestelde apparatuur tegen de regen te beschermen. Vanachter de ruiten en bij het warme haardvuur droomden we al van komende waarneemexpedities met beter weer en een stralend heldere sterrenhemel.

 

28 augustus 2016

KOEPEL STERRENWACHT GERENOVEERD

De sterrenwacht bestaat al sinds 1971 en daarmee heeft de totale gebouwconstructie ook al een aardige leeftijd bereikt. De koepel is daarom dit voorjaar eens grondig gerenoveerd. Dit gebeurde door het bedrijf Poly Vision met assistentie van een groep donateurs van de sterrenwacht. De buitenkant is nu weer perfect wit, glad en weerbestendig. De zwarte anti-reflecterende verflaag aan de binnenkant van de koepel is ook vervangen. Van veraf in Rijswijk en omgeving is al te zien dat de constructie nu staat te glimmen als een zojuist afgeleverd ruimtevaartuig. We hopen met deze opgefriste koepel als visitekaartje van de sterrenwacht weer jaren vooruit te kunnen.

 

VEEL PERSEïDEN- METEOREN OP STERRENWACHT WAARGENOMEN

Op vrijdag 12 augustus was er op de sterrenwacht een waarneemactie van de Perseïdenmeteorenzwerm. Veel donateurs waren op het dakterras van de sterrenwacht aangeschoven om dit kosmische spektakel te aanschouwen. De omstandigheden waren dit jaar gunstig. Het was helder, de maan stond laag en het maximum van de zwerm viel op een vrijdagavond. Dan kan je tenminste na zo'n waarneemnacht uitslapen. In enkele uren tijd hebben we met de groep ongeveer 55 meteoren geteld. Dat was een mooie score; zoveel hadden we er in Rijswijk nog nooit gezien! 

 

26 juni 2016

NIEUWE LENZENTELESCOOP OP STERRENWACHT

Opnieuw kunnen we een uitbreiding van ons instrumentarium melden. Het nieuwe instrument van de sterrenwacht is een lenzentelescoop van het type Astro-Physics Starfire EDT 130 mm f8. Zie de volgende foto:

Het objectief van deze kijker bestaat uit drie lensdelen, het is een zogenaamd triplet. Het heeft een diameter van 130 mm. De brandpuntsafstand is 1040 mm. De telescopen van de betreffende fabrikant Astro-Physics (VS) zijn van zeer hoge kwaliteit. Dit exemplaar levert op onze sterrenwacht dan ook goede prestaties. Tijdens de eerste 'testritten' viel de kijker goed in de smaak, de beloften werden waargemaakt. Kom dus naar de sterrenwacht om een blik door dit nieuwe werkpaard te werpen!

 

PERSEïDEN-METEOREN WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op vrijdag 12 augustus 2016 is er een waarneemactie van de Perseïden- meteorenzwerm voor donateurs van onze sterrenwacht. Rond deze datum is de activiteit van deze meteorenzwerm maximaal. De sterrenwacht is deze avond open voor donateurs van 21 tot 24 uur. Het waarnemen zal op het dakterras plaatsvinden.

Het is aan te raden om warme kleding en eventueel een tuinstoel/ veldbed of iets dergelijks meenemen. Hiermee kunnen de vallende sterren comfortabel waargenomen worden.

 

INFO UPDATE

De informatie op de pagina's 'Bezoeken' is bijgewerkt. De kalenderdata voor het seizoen 2016-2017 van publieksavonden en mogelijke data voor groepsbezoeken staan nu vermeld.

De oude nieuwsberichten uit de periode 2008 - 2015 zijn nu afgesplitst naar een aparte pagina 'Nieuwsarchief' die via een link bovenaan de pagina 'Nieuws' op te vragen is.

 

STRANDWALFESTIVAL 2016

Dit jaar staat de sterrenwacht weer met een stand op het strandwalfestival in Rijswijk. Op zaterdag 10 september kun je ons op de verenigingsmarkt in het oude centrum van Rijswijk vinden. Zie ook: strandwalfestival.nl

 

24 april 2016

MERCURIUSOVERGANG WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op maandag 9 mei 2016 vindt er een overgang van de planeet Mercurius over de zon plaats. Bij dit fenomeen beweegt de kleine planeet gedurende een aantal uren precies tussen aarde en zon. De sterrenwacht is tijdens dit mooie verschijnsel geopend van van 15.30 tot 21.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

Met verschillende kleinere- en grotere astronomische instrumenten zal de transit (veilig) waargenomen worden. Uiteraard is er ruimte voor uitleg, fotografie met eigen camera en het beantwoorden van vragen.

Een animatie van wat we op 9 mei kunnen verwachten.

 

NIEUWE HOOFDTELESCOOP IN KOEPEL

In het 45e jaar van ons bestaan kunnen we met trots de komst van een nieuwe hoofdtelescoop in de sterrenwacht melden, zie:

Het is een Meade LX200- telescoop met een spiegeldiameter van 36 cm en een brandpuntsafstand van 3,6 m (openingsverhouding f / 10). De kijker is van het type Schmidt-Cassegrain. Naast de prima optische kwaliteit is de telescoop ook van een modern go-to systeem voorzien. Dit maakt het zoeken en tonen van objecten aan bezoekers relatief eenvoudig. Met deze kijker maken we al met al een flinke stap vooruit in technologie.

 

28 februari 2016

STERRENKIJKDAGEN 2016

N.a.v. de Nationale Sterrenkijkdagen 2016 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond 11 maart en zaterdagavond 12 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

INFO UPDATE

De informatie op de pagina's 'Bezoeken' en 'Contact' is bijgewerkt.