Astronomische instrumenten van de sterrenwacht
In de koepel van de sterrenwacht staat een commerciële 36 cm telescoop opgesteld. Dit is een telescoop van het type Schmidt-Cassegrain en vormt een beeld met behulp van spiegels en lenzen.
De grote telescoop van het type Meade LX200 14 inch f/10 in de koepel van de sterrenwacht
De telescoop staat parallactisch opgesteld. Dat betekent dat één van de assen van de telescoop, de zogenaamde poolas, evenwijdig is geplaatst aan de draaiingsas van de aarde. De telescoop heeft een brandpuntsafstand van 3,6 meter en een lichtverzamelend vermogen van een grove 2500 keer ten opzichte van het blote oog. Met de oculairs die we in huis hebben kunnen we tot zo'n 300 maal vergroten.
Vroeger stond er een geheel zelfgemaakte 30 cm Newton spiegeltelescoop in de koepel opgesteld. Destijds vormde dit instrument één van de grootste amateurtelescopen van Nederland. Helaas moest dit instrument na 20 jaar trouwe dienst wegens slijtage vervangen worden door een Celestron 14- telescoop. Het huidige instrument is de vierde hoofdtelescoop in de koepel.
Het tweede instrument van de sterrenwacht is een lenzentelescoop van het type Astro-Physics Starfire EDT 130 mm f8. Zie de volgende afbeelding:
Het objectief van deze kijker bestaat uit drie lensdelen, het is een zogenaamd triplet. Het heeft een diameter van 130 mm. De brandpuntsafstand is 1040 mm. De telescopen van de betreffende fabrikant Astro-Physics (VS) zijn van zeer hoge kwaliteit. Dit exemplaar levert op onze sterrenwacht dan ook uitstekende prestaties.
Op het dakterras van de sterrenwacht zijn twee permanente telescoopzuilen gemonteerd. De zuilen zijn bestemd voor gebruik door donateurs van de sterrenwacht. Deze waarnemers hoeven alleen nog een telescoopbuis van thuis mee te nemen; na 'inklikken' van de buis kan het waarnemen direct beginnen. Op de zuilen zitten moderne computergestuurde monteringen voor go-to gebruik. De draagkracht is zodanig dat er behoorlijk grote kijkers op geplaatst kunnen worden.
Een Takahashi- spiegeltelescoop van een donateur op één van de telescoopzuilen op het dakterras
De Astro-Physics Starfire EDT 130 mm f8 op de andere telescoopzuil
De sterrenwacht beschikt verder over een 114 mm Vixen Newtonreflector, een 200 mm Celestron C8 Schmidt-Cassegrain- reflector, een zonnetelescoop in de vorm van een 80 mm lenzentelescoop voorzien van een Lunt H-alfa filter en een protuberansenkijker. De protuberansenkijker is opgebouwd uit een hoofdlens met een diameter van 70 mm en een brandpuntsafstand van 1014 mm, een kegeltje van metaal om de zonneschijf in het brandpunt van de hoofdlens af te dekken, hulplenzen voor het zonnebeeld daarachter, een infraroodfilter en een voor het beeld cruciaal H-alpha-filter.
De Lunt- zonnetelescoop op het dakterras. Links het beeld van de zon in deze telescoop
De protuberansenkijker op één van de telescoopzuilen op het dakterras
Naast het instrumentarium van de sterrenwacht brengen de medewerkers regelmatig hun eigen telescopen en kijkers mee: van zelfbouw spiegeltelescopen tot high-end verrekijkers.